Twitter

sobota 31. března 2012

Perníková chaloupka - stavitelský šlendrián

--- úkol pro Vyšší odbornou školu publicistiky; modul: Duchovní kořeny Evropy; zadání: dekonstrukce příběhu

Je více než na bíledni pochybovat o tom, že se projektant a stavbyvedoucí, kteří mají na svědomí tuto budovu, svým povoláním uživí a že jsou vůbec tomuto řemeslu vyučeni. Takové fiasko tento obor nepamatuje od doby, kdy byl postaven "moderní" Tančící dům na Jiráskově náměstí.

Z perníku? To ze školních obědů by domeček držel lépe. Aspoň by se pro ně konečně našlo využití.

To jste se zase jednou vyznamenali! Komu tím prospějete? Druhé straně?

Nebo se snad jedná o další nejapný žert Davida Černého? Ale co ta ubohá?

Chudák - nebohá stařena. Každý se přeci potřebuje někam uchýlit. Každý potřebuje domov, schovat se před deštěm, zatopit si v peci. Dovede si někdo představit jaké to je, když ležíte v posteli, venku zuří krupobití a vám do očí neustále padá drobení a po čele stékají krůpěje medu?

Jak dlouho asi musela ježibabička spořit, kolik důchodů schovat do kredence, než si mohla dovolit koupit alespoň malý domek. A k čemu je takový domov - když vám ho neustále někdo okusuje?

Jednou je hladový zajíc, pak liška a nakonec se dobře nají i bezdomovec. Koho by takové neštěstí nenaštvalo? Koho by nedohnalo k nepříčetnosti? Kdo má čisté svědomí, ať hodí koblihou.

Stalo se co muselo a milé babičce "ruplo v bedně". Chtěla si Jeníčka s Mařenkou ugrilovat. V afektu. A kdo to nakonec odnesl? Kdo se ve finále rožnil? Ježibaba - oběť společnosti.

Pojmy: píle vs. lajdáctví, oběť vs. zločinec, souboj generací

Souhrnný pojem: stavitelský šlendrián

Žádné komentáře:

Okomentovat